meg 
 bilder 
 gjestebok 
 webcam 
 blogg 
 new york city 
 militæret 
 cv 
 div 
 geocaching 
hatle.com | Skift farger!


New York City
11.-13. juni 2004

 • Et utvalg av bildene finner du i teksten, flere bilder fra New York City finner du i bildegalleriet.

  Nå har den trønderske guttevalpen vært i storbyen. Og den er stor. Veldig stor. Fredag 11.juni var avreise fra lille Grand Forks Intl, via Minneapolis/St.Paul til La Guardia, New York.

  Northwest fløy oss hele veien, og ser vi bort fra 1,5 time ekstra på rampen i Minneapolis pga av storm, gikk det hele relativt smertefritt. Kapteinen kom ut til terminalen og sa som sant var; "vi kan boarde flyet nå, men jeg vet ærlig talt ikke når vi kan ta av". Siden flyplassen hadde vært stengt i rundt en time, ble det nevnt at rundt 150 fly var på innflygning til Minneapolis, og at vi derfor måtte påregne litt ventetid på bakken.

  Oddbjørn og Rune i en gul NYC taxi
  Ankom La Guardia litt etter skjema, rundt kl 2330. Fikk rotet oss til en gul taxi og satte kursen mot Manhattan. Turen til Hotel Pennsylvania kostet rundt $25 og tok rundtomkring en halv time. Var ikke så veldig aktive og kastet oss i seng for å komme oss opp tidlig dagen etter.

  Lørdags morgen brukte vi på Empire State Building, og vi lærte fort at er du turist i NYC, må du finne deg i å stå i kø - samtidig som man må betale litt for mange av attraksjonene. En tur opp i Empire State Building koster i utgangspunktet $12, men Vi snek litt for $10 ekstra og kom oss til topps, bare avbrutt av to sikkerhetskontroller. Tok mange bilder og stakk ned fra 86. etasje igjen.

  Oddbjørn, Camilla og Rune foran Frihetsgudinnen
  Vel nede på bakkenivå plukket vi opp Aimee, vår personlige New York-guide. Anskaffet et såkalt "fun-pass" (dagskort) på subwayen for $7 og startet logisk nok lengst sør på Manhattan. Gikk av subwayen på South Ferry Station, og trasket bort til kaien. Her må man ta en båt for å komme seg ut til Liberty Island, hvilket naturligvis er et must for alle turister som besøker New York City. Ikke helt uventet var det en relativt lang kø, og det var kø for alt. Kø for å komme seg inn i byggverket som solgte billetter, som forøvrig kostet $10. Kø foran billettluken. En enorm kø for å komme seg inn i et hvitt telt som viste seg å innholde 6 metalldetektorer inkludert sikkerhetspersonell og politi. Deretter måtte vi naturligvis stå i kø for å komme ombord i båten. Vel fremme på båten, tøffet den ut til Liberty Island og vi kom oss da etterhvert ut av den til dels overfylte "Miss Ellis Island". Liberty Island var naturligvis nokså fylt opp med folk, men litt plass var det da for oss også. Tok en liten pause på gresset der, noen bilder før vi nok en gang stilte oss i kø for å komme oss på båten tilbake til Manhattan igjen. På dette tidspunkt var klokken allerede 17! (Hot tip: ha god tid i New York).

  Vel i havn på Manhattan igjen spaserte vi opp til Ground Zero, her var det som alle kjenner til lite "å se". Av en eller annen grunn hadde jeg sett for meg et slags minnesmerke eller noe, men det var altså et hull med gjerde rundt, og mange bilder og plakater på gjerdet.

  Deretter var planen å bevege seg til Soho, og se litt på dette litt merkelige handelsstrøket. Fra Soho gikk ferden videre til Greenwich Village, og en kort stopp på en lokal Starbucks-cafe, hvor undertegnede også fikk smake en Black&White cookie.

  "Late Show with David Letterman"
  Deretter gikk ferden innom Broadway og forbi The Ed Sullivan Theater, hvor blant annet "Late Show with David Letterman" filmes, men siden det var lørdag, foregikk det svært lite filming. På Broadway finnes som de fleste sikkert vet mange av USAs show, og vi finner også Radio City Hall her.

  Etter en tur på subway'en fikk vi slengt oss bort til Rockefeller Center, som ligger ved Fifth Avenue, 51st. Området med alle parasollene er på vinterstid en skøytebane, og til venstre i bildet finner vi NBC News, og studioet på gatenivå de sender alle morgensendingene sine fra.

  Camilla, Oddbjørn, Aimee og Rune på New York Hard Rock Cafe
  Klokken nærmet seg 20-21 på kvelden, og de fire vandrerne var mildt sagt sultne, og ferden gikk i utgangspunktet mot Planet Hollywood, men dette endret vi til New York Hard Rock Cafe hvor vi naturligvis måtte vente litt på å bli "seated". Etter en liten tur inn på Hard Rock Merchandise og en øl ble vi tildelt et bord, og uorginale som vi var, bestilte vi oss hamburgere og en salat. Maten var god, og servicen var ypperlig med servitører som absolutt likte å spøke litt. Blant annet ble Camilla "tatt" for å "stjele" et glass..

  Etter middagen gikk ferden opp til Times Square, som mildt sagt er veldig neonlys-infisert. Vegger prydes med store digitale skjermer som fôrer deg med "nyttig" informasjon fra alle mulige kanaler og reklamer. Her konkurreres det åpenbart med å ha størst mulig digital fremviser. At det etter klokken var "sent på kveld" bar byen overhodet ikke preg av. Det var fullt av liv i gatene, og mange butikker som var åpne. Utrolig mye folk ute, og mange taxier og limousiner på veiene.

  Times Square
  Klokken passerte midnatt sånn ca, og vi tok turen tilbake til hotellet. Noen skrev postkort, mens noen gikk i hotellbaren. Barprisene befant seg på et nivå til ca halvparten av norske priser - med andre ord en dyr bar.

  Søndag morgen ble av noen brukt til å stikke på fotobutikker, mens de som ikke var så interessert i slike butikker sov litt lengre utover mot tvungen utskjekkstid på hotellet.

  Central Park og øst av Fifth avenue i bakgrunnen
  Søndag var dagen for å ta en tur til Central Park, New York Citys grønne lunge beliggende omtrent midt på Manhattan, mellom 5th avenue og Central Park West. Det vi dessverre hadde glemt for helgen, var at på søndag var det stor feiring med parade pga av Puerto Rico Day Parade, så i tillegg til alle andre som er ute og beveger seg på søndager i New York, var det nå flere millioner puerto rican'ere som valfartet nettopp til Fift Avenue og Central Park. Av denne grunnen var mye av parken sperret av for vanlig ferdsel, med mange gjerder og mer eller mindre vennlige officers fra NYPD (New York Police Department).

  Det var til dels meget vanskelig å ta seg frem rundt parken, og inne i parken fikk vi kun lov til å bevege oss på veiene som var der, altså ingen pause på en grønn plen for oss. Derimot fikk vi lov til å besøke Central Park Zoo, som er en liten dyrehage helt sør i parken, hvor det overraskende nok finnes mange arter. Her finnes sjøløver, en egen tropisk hage med mange fugler og dyr jeg ikke aner hva heter. Utover det fantes det faktisk en innhengning med isbjørner, og for anledningen befant det seg to hvite bjørner der. Det skulle vært tre, men fant ut etter helgen at den ene døde fredagen før vi kom dit. Jeg har aldri sett isbjørner på så nært hold før, og det skjer nok heller neppe igjen. Men et fantastisk syn var det likevel. I tillegg fantes det også et 50-talls pingviner i dyrehagen.

  Puerto Rico Day
  Etter en tur i dyrehagen tok vi turen ned til St.Patricks Cathedral, men tok snarveien ned Sixth Avenue for å unngå køene på Fifth. Dessverre viste det seg at vi ikke kom inn i katedralen uten å være med på messen, og når var klokken blitt såpass mange at det var enten messe i katedralen eller fly hjem. Vi valgte det siste, men vi kommer nok tilbake en gang. Så istedet for katedralen ble kursen satt mot Hotel Pennsylvania igjen, hvor vi tok farvel med vår eminente guide, hentet bagasjen, (og Oddbjørn fikk tid til en snartur på Macy's) og praiet en taxi. Mystisk nok tok turen ut til La Guardia bare 18 minutter, men så virket det heller ikke som noen kjørte forbi OSS på tur dit. Alltid greie taxisjåfører, og man tipser gladelig.

  Vel fremme på La Guardia gikk innsjekking på ca 30 sekunder, sikkerhetssjekk 4 minutter, og deretter var det ca 100m til gaten. Vi fikk naturligvis tid til å plukke opp noen ekstra suvenirer, og satte oss til å spise et lite måltid. Av en eller annen grunn klarte vi å somle til vi fant ut at det var 15 minutter til flyet skulle gå, og måtte løpe mot gaten. Høyttalerne skrek noe sånt som "Final boarding call for Northwest flight 519 to Minneapolis". Flyturen gikk greit, men da vi kom til Minneapolis måtte vi vente 10 minutter fordi vi "kom for tidlig" (noe som slettes ikke stemte i følge billetten), og deretter sto vi utenfor gate'n vår i nye 15 minutter fordi mannen som skulle ta i mot oss hadde gått. Så plutselig var våre 50 minutter i Minneapolis redusert til 25, og det ble litt travelt for å komme seg til Grand Forks-flyet, som naturligvis befant seg laaangt unna den vi ankom med. Men det gikk bra, bagasjen kom frem og vi var hjemme i Carleton Court kl 2330.

  Lower Manhattan fra Empire State Building
  Oppsummering av New York er som følger:
  En by som absolutt må besøkes på et eller annet tidspunkt. Vi var utrolig heldige med temperaturer på mellom 20 og 25 grader og stekende sol både på lørdag og søndag. Jeg ble naturligvis relativt rød, men klarte mystisk nok å unngå "brentheten". En vanlig helg i New York er naturligvis alt for lite, men takket vår egen guide fikk vi sett mye. Subway-systemet er ikke alltid like lett å forstå, og selv om man finner rett linje, må man også lete etter "downtown" eller "uptown" tog, og de inngangene trenger ikke å være i nærheten av hverandre. Du kan alltids gå over hele Manhattan, men det anbefales ikke. For en dagsbillett for $7 kan du reise så mye du vil, hvor du vil, og det er veldig praktisk. Det kan derimot hende at du må bytte subway et par ganger for å komme frem dit du vil. Alle turissteder er propfulle av, nettopp turister, og byen vet å ta seg betalt. Generelt er New York en dyr by å ferdes i, selv om subway og taxier er relativt rimelige og veldig lette å få tak i. Prisene hos spisesteder og kioskvogner etc er adskillig høyere enn i mange andre steder i USA, men prisene ligger naturligvis under norske priser. Veldig praktisk å bo i et sentral hotell, men etter hva jeg har hørt så varierer standarden veldig. Har lest et par dårlige reviews av hotellet vi bodde på (Hotel Pennsylvania), men har igrunn ikke mye å utsette - i alle fall ikke på rommet der vi bodde. Lobbyen er riktignok et vakkert syn, men rommene og gangene er ikke i nærheten av det.